REKLAMA
REKLAMA

Olej lniany – zastosowanie we współczesnej farmakoterapii

Olej lniany pozyskiwany z nasion lnu (Linum usitatissimum L.) jest płynnym bogactwem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w tym kwasów omega 3, 6 i 9, a także źródłem witaminy E znanym od czasów Hipokratesa. 

(fot. shutterstock)

Wchodzi w skład wielu gotowych preparatów, jego właściwości wykorzystywane są w kosmetologii. Ponadto w ostatnim czasie coraz częściej pacjenci zaopatrują się w olej lniany w celu dodania go do sałatek lub potraw spożywanych na co dzień. Jakie korzyści przynosi wdrożenie do diety oleju lnianego?

REKLAMA
REKLAMA

Trochę historii…

Historia lnu sięga ok. 8000 lat p.n.e., kiedy to włókna lniane służyły jako nici do zszywania skór lub jako sznurek, a następnie do tkania materiałów. Z lnu wykonywano nie tylko odzież, ale także żagle, okrycia mebli, a nawet chustki do nosa. Obok wełny, len był drugim włóknem rodzimym o tak szerokim zastosowaniu w Europie. Oleju lnianego używano do leczenia „robaków”, zgagi i wrzodów. Obecnie olej z nasion lnu tłoczony na zimno wykorzystywany jest do celów leczniczych, kosmetycznych, kulinarnych a tłoczony na gorąco służy do produkcji farb, lakierów, pigmentów, kitu i żywic artystycznych.

Czy sposób otrzymania oleju z nasion lnu i jego przechowywania ma znaczenie?

Dobrej jakości olej lniany pozyskuje się metodą tłoczenia na zimno (w temp. do 40°C) siemienia lnianego. Wytwarzany w wymieniony wyżej sposób dodatkowo poddany naturalnej filtracji w celu usunięcia zbędnych, stałych zanieczyszczeń zachowuje bogactwo fitosteroli, tokoferoli i Omega 3. Świeży olej ma wyrazisty smak, zapach i złocistą barwę, który w miarę upływu czasu staje się delikatniejszy. Olej ten wyjątkowo zaleca się przechowywać w lodówce (temp. max 10°C), wówczas zachowuje unikalny skład i pozostanie wartościowy na dłużej. Przyczyną tego jest fakt, że wchodzące w jego skład kwasy tłuszczowe omega są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę i mogą ulec zniszczeniu przy nadmiernym nagrzaniu. Olej lniany jest podstawą diety Dr Budwig, ponieważ nasyca organizm odpowiednią ilością kwasów Omega 3, dzięki czemu komórki odzyskują swoje naturalne właściwości.

W czym tkwi bogactwo oleju lnianego?

Niezwykłe właściwości olej lniany zawdzięcza znakomitej proporcji kwasów omega 3, 6 i 9. 11 % stanowią nasycone kwasy tłuszczowe, pozostałe to kwasy wielonienasycone, a w tym kwas:

  • oleinowy, jednonienasycony,
  • linolowy, wielonienasycony, z grupy omega 6
  • alfa-linolenowy (ALA), wielonienasycony, z grupy omega 3, którego zawartość wynosi od 3 do 55% oleju lnianego, dzięki czemu stanowi jego najbogatsze roślinne źródło.

Tabela 1 porównanie zawartości poszczególnych kwasów tłuszczowych w olejach pochodzenia roślinnego [3].

Olej Kwasy tłuszczowe  
Nasycone (NKT) Jednonienasycone

(JNKT)

Wielonienasycone

(WNKT)

Stosunek

omega-6 do omega-3

Oleinowy linolowy

(omega-6)

alfa-linolenowy (omega-3)
Rzepakowy 7% 62% 20% 10% 2:1
Kokosowy 92% 6,3% 2% 0-0,2% 10:1
Oliwa z oliwek 15% 75% 9% 1% 9:1
Słonecznikowy 14% 18% 68% Śladowe ilości >136:1
Lniany 10% 23% 16% 51% 0,31:1
Z pestek winogron 12% 23% 65% Śladowe ilości >130:1

 

Wykorzystanie oleju lnianego:

Badania kliniczne wykazały, że brak kwasu alfa-linolenowego w diecie prowadzi do wielu zmian chorobowych takich jak: zaburzenia widzenia, bóle mięśni, utrata wagi, choroby układu nerwowego.

 Kwas alfa-linolenowy, który stanowi najważniejszy składnik oleju lnianego w organizmie spełnia trzy funkcje:

  • Stanowi składnik błon komórkowych organizmu. Nadaje im elastyczność, zapewnia prawidłowy transport substancji odżywczych, a także hamuje wytwarzanie substancji zapalnych. W ten sposób chroni organizm przed infekcjami, chorobami nowotworowym, szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi a także pełni funkcję antyzapalną. Wykazuje również korzystne działanie na kondycję skóry oraz włosów,
  • Przyczynia się do utrzymywania prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi poprzez obniżenie stężenia trójglicerydów. Zapobiega to zlepianiu się płytek krwi i ułatwienie krążenia. W rezultacie zmniejsza się ryzyko nadciśnienia, miażdżycy i chorób serca.
  • Ma działanie przeciwzapalne i normalizujące pracę gruczołów łojowych, polecany jest więc do cery tłustej, zanieczyszczonej, trądzikowej oraz ze skłonnościami do zapaleń.

Inne zalety oleju lnianego:

  • Stosowany w diecie u dzieci, odpowiada za prawidłowy rozwój układu nerwowego, ze względu na wysoką zawartość kwasów Omega 3,
  • Łagodzi przebieg menopauzy i PMS, gdyż zawiera fitoestrogeny, które wykazują działanie estrogenopodobne, a także ograniczają negatywny wpływ testosteronu i proces łysienia u mężczyzn.
  • Oprócz hamowania rozwoju bakterii, udrażnia także gruczoły łojowe, łagodzi przy tym podrażnienia i przyspiesza regenerację naskórka. Tym samym skutecznie poprawia kondycję skóry. Dodatkowo zawarte w nim witaminy sprawiają, że jest ona gładka i odpowiednio napięta. Właściwości te wykorzystywane są w preparatach przeznaczonych do użytku na skórę – np.

Komu zaleca się spożywanie oleju lnianego?

Do osób, którym szczególnie zaleca się stosowanie oleju lnianego zalicza się osoby starsze, dzieci, osoby uczące się a także uprawiające sport. Ponadto może być stosowany wspomagająco podczas menopauzy, problemach hormonalnych u mężczyzn, trądziku, egzemach czy nadciśnieniu.

Bibliografia:

  1. Bartowski Lech, Nasiona lnu – naturalne źródło zdrowia i urody, CHEMIK 2013, 67, 3, 186-191.
  2. Hans-Ulrich Grimm “Cud oleju lnianego” 2013.
  3. Krzymański Jan, Bartkowiak – Broda Iwona, Krygier Krzysztof, Szostak Wiktor B., Tys Jerzy, Ptasznik Stanisław, Wroniak Małgorzata, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Warszawa, 2009.
  4. Wcisło, W. Rogowski „Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka”.
  5. https://www.mp.pl/pacjent/leki/lek/94462,Linomag-krem (dostęp 16.07.2019).
REKLAMA
REKLAMA

Jak oceniasz artykuł?

Twoja ocena: Jeszcze nie oceniłeś/aś artykułu

Udostępnij tekst w mediach społecznościowych

8 komentarzy Komentujesz jako gość [ lub zarejestruj]

Chyba najpopularniejszy doustnie stosowany olej. Niezmiennie od lat.
Mam wrażenie, że coraz więcej osób go docenia- nie tylko starszych.
A ja właśnie mam wrażenie że sprzedaż w aptece spadła. Kiedyś zamawiałem ze sklepu internetowego i był delikatniejszy w smaku. Może ludzie też już kupują nie tylko w aptece.
U nas to zaopatrują się też na targowisku bo ponoć dużo tańszy
U nas to zaopatrują się też na targowisku bo ponoć dużo tańszy
niestety jakości już bym nie porównywała
U nas to zaopatrują się też na targowisku bo ponoć dużo tańszy
No tak, tylko o czymś takim jak jakość zapominają.

Szanowni Państwo,

Farmacja.net sp. z o. o. przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie, w tym informacje zapisywane w plikach cookies, w celu personalizacji treści oraz reklamy, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie.

Kliknij „Zatwierdź i przejdź do serwisu”, aby wyrazić zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez farmacja.net sp. z o .o. , Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.

Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach zaawansowanych.

Ponadto masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz informacje jak zakomunikować nam Twoją wolę skorzystania z tych praw.

Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Instalowanie cookies itp. na Twoich urządzeniach i dostęp do tych plików.

Na naszych stronach internetowych używamy technologii, takich jak pliki cookie i podobne służących do zbierania i przetwarzania danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraza analizowania ruchu na naszych stronach. Te pliki cookie pomagają poprawić jakość treści reklamowych na stronach. Dzięki tym technologiom możemy zapiewnić Ci lepszą obsługę poprzez serwowanie reklam lepiej dopasowanych do Twoich preferencji.

Nasi zaufani partnerzy to:

Facebook Ireland Limited – prowadzenie kampani remarektingowych i mierzenie ich efektywności – Irlandia (EOG)

Google Ireland Limited (Google Adwords, DoubleClick Ad Exchange, DoubleClick for Publishers Small Business) – zarządzanie kampaniami reklamowymi, ich analiza i pomiary ruchu na stronach Serwisu – Irlandia (EOG)

Google Incorporated (Google Analytics, Google Cloud Platform, GSuit, Google Optimize, Google Tag Manager, Google Data Studio) – obsługa kampanii reklamowych, analizowanie ruchu na stronach Serwisu i obsługa poczty firmowej, analiza sposobu korzystania z Serwisu przez Użytkownika – USA (poza EOG)

Comvision sp. z o. o. – wysyłanie informacji marketingowych dotyczących Serwisu – Polska (EOG)

Benhauer sp. z o.o. – prowadzenie kampanii remarketingowych i mierzenie ich efektywności, e-mail Marketing – Polska (EOG)

Oświadczenie

Dostęp do zawartości serwisu aptekarz.pl jest możliwy dla osób uprawnionych do wystawiania recept lub osób prowadzących obrót produktami leczniczymi.

Ustawienia zaawansowane Wstecz
logo