REKLAMA
REKLAMA

Nadkwasota – możliwe przyczyny i zasady prawidłowej diety

Nadkwasota to dolegliwość ze strony układu pokarmowego charakteryzująca się nadmierną produkcją kwasu solnego w żołądku. Jest bardzo powszechnie występującym schorzeniem dającym objawy takie jak zgaga, wzdęcia, nudności, zaparcia oraz odbijanie się kwaśnej treści żołądka.

(fot. shutterstock)

REKLAMA
REKLAMA

Możliwe przyczyny nadkwasoty

Główną przyczyną dolegliwości jest nadmierna produkcja kwasu solnego w żołądku, która może być wywołana zarówno poprzez tryb życia np. dieta, stres, niektóre leki czy palenie papierosów, jak i choroby ze strony przewodu pokarmowego.

 

Wpływ diety

Do modyfikowalnych czynników sprzyjających nadkwasocie jak wyżej wspomniano, należy dieta, w której przeważają produkty ciężkostrawne, wzdymające, ostro przyprawione, marynowane, wędzone i słone.

Na wzrost wydzielania soków trawiennych wpływają także temperatura potraw oraz ich obróbka termiczna. Posiłki smażone i pieczone w sposób tradycyjny, a także zbyt zimne lub gorące będą sprzyjały występowaniu nadkwasoty.

Duży wpływ mają również spożywane napoje, w szczególności nierozcieńczone soki z owoców i warzyw, wody gazowane, kawa naturalna, mocna herbata oraz alkohol (wino, piwo).

 

Wpływ stresu

Stres jest wszechobecnym stanem dotykającym wszystkich ludzi. Układy trawienny i odpornościowy są najbardziej wrażliwe na jego działanie. Wpływa na różne fizjologiczne funkcje przewodu pokarmowego takie jak m.in. wydzielanie żołądkowe. Zaburza prawidłowe funkcjonowanie osi jelitowo-mózgowej, co może powodować rozwój różnych chorób jak np. refluks żołądkowo-przełykowy.

 

Nadkwasota a zażywane leki

Niektóre leki o charakterze kwasów jak np. często stosowany kwas acetylosalicylowy, czyli popularna aspiryna mogą sprzyjać występowaniu nadkwasoty i nie są zalecane przy tej dolegliwości.

Preparaty stosowane w celu leczenie stanów zapalnych zatok, zawierające w składzie korzeń goryczki (Gentianea radix) mają działanie drażniące na błonę śluzową żołądka, przez co zwiększają wydzielanie soków trawiennych. Są przeciwwskazane w chorobie wrzodowej.

Bardzo popularne i często nadużywane inhibitory pompy protonowej (IPP) stosowane w leczeniu zakażenia Helicobacter pylori oraz takich chorób jak m.in. choroba wrzodowa żołądka czy refluks żołądkowo – przełykowy mogą po odstawieniu wywołać tzw. efekt z odbicia (rebound effect), czyli wzrost wydzielania kwasu solnego w żołądku. Leki z tej grupy po dłuższej kuracji należy odstawiać stopniowo, początkowo zmniejszając dawkę IPP dwukrotnie na okres miesiąca.

 

Choroby przewodu pokarmowego

Nadkwasota może być jednym z objawów chorób przewodu pokarmowego, do których należą:

  • refluks żołądkowo – przełykowy (GERD),
  • zapalenie przełyku,
  • choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
  • przewlekły nadkwaśny nieżyt żołądka,
  • Zespół Zollingera – Ellisona.

Przeczytaj artykuł na temat niestrawności!

Jeżeli modyfikacja stylu życia, w tym zmiana diety nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, należy udać się do lekarza. Szczególnie jeśli nadkwaśność występuje długo i jest nasilona. Konieczne może okazać się wtedy wykonanie badania endoskopowego czy pehametrii przełyku.

 

Nadkwasota – charakterystyka prawidłowej diety

Dieta jest najprostszym sposobem zmniejszenia wydzielania i neutralizacji soków trawiennych. Najlepsza będzie łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających czynność wydzielniczą żołądka, które zostały wymienione powyżej.

Białko pełnowartościowe pochodzące z mleka, twarogu, jaj, drobiu, ryb i mięsa wiąże nadmiar kwasu solnego, dlatego ilość białka w diecie należy zwiększyć do 1,2 g/kg masy ciała. Przy czym nie zaleca się spożycia mleka w ilości większej niż 0,7-1 l/dobę, ponieważ po wchłonięciu zawarty w mleku wapń zwiększa wydzielanie gastryny pobudzającej czynność wydzielniczą żołądka.

Nie należy całkowicie eliminować tłuszczy z diety, ponieważ wykazują one zdolność hamowania wydzielania kwasu solnego, równocześnie zmniejszają motorykę żołądka. Wskazane są tłuszcze łatwo strawne, pochodzenia roślinnego, które jednocześnie zmniejszają stężenie cholesterolu. Dodaje się je po zakończeniu obróbki termicznej do gotowych potraw.

Ważne jest również ograniczenie ilości produktów bogatych w błonnik pokarmowy takich jak pieczywo razowe, grube kasze oraz surowe warzywa i owoce. W sposób mechaniczny drażnią one błonę śluzową żołądka, co skutkuje nieprzyjemnymi objawami dyspeptycznymi (wzdęcia, odbijanie się).

 

Częstość posiłków i sposób ich przygotowywania

Wskazane jest spożywanie posiłków o niewielkiej objętości. Najlepiej 5 razy dziennie, w odstępach 3-4 godzinnych, o stałych porach w ciągu dnia. Ważne jest również, aby miały umiarkowaną temperaturę, która chroni przed nadmiernym przekrwieniem błony śluzowej żołądka.

A czym jest choroba refluksowa zobaczysz tutaj!

Potrawy powinno przygotowywać się na parze, metodą gotowania w wodzie lub duszenia bez obsmażania na tłuszczu. Papkowata konsystencja potraw, np. zupy kremy ogranicza konieczność żucia i w konsekwencji zmniejsza wydzielanie żołądkowe.

Warzywa i owoce należy podawać gotowane w postaci rozdrobnionej, natomiast soki warzywno – owocowe powinny być rozcieńczone.

 

Bibliografia:

  1. Dietytyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, H.Ciborowska, A.Rudnicka; Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2019 r.;
  2. Interna Szczeklika. Podręcznik chorób wewnętrznych, A.Szczeklik, P. Gajewski; Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Warszawa 2014 r.;
  3. Stress and the gut: pathophysiology, clinical consequences, diagnostic approach and treatment option, P.C. Konturek, T. Brzozowski, S.J. Konturek, Journal of Physiology and Pharmacology 2011, 62, 6, 591-599;
  1. Randomised trial of the effect of a gastrin/CCK2 receptor antagonist on esomeprazole-induced hypergastrinaemia: evidence against rebound hyperacidity, Boyce, M., van den Berg, F., Mitchell, T. et al. Eur J Clin Pharmacol (2017) 73: 129;
  2. Https://dietetycy.org.pl/choroba-refluksowa-przelyku-nie-tylko-uciazliwa-dolegliwosc/;
  3. Https://www.mp.pl/pacjent/gastrologia/choroby/przelyk/50731,choroba-refluksowa-przelyku-refluks.
REKLAMA
REKLAMA

Jak oceniasz artykuł?

Twoja ocena: Jeszcze nie oceniłeś/aś artykułu

Udostępnij tekst w mediach społecznościowych

0 komentarzy - napisz pierwszy Komentujesz jako gość [ lub zarejestruj]

Logowanie / Rejestracja

Aby w pełni korzystać z serwisów grupy farmacja.net musisz się zalogować. Jeśli nie jesteś farmaceutą, zaloguj się za pomocą swojego konta farmacja.net

Zarejestruj się

Wypełnij wymagane pola zamieszczone poniżej. Pamiętaj by podać poprawny adres email - na niego zostanie wysłany link potwierdzający, który umożliwi zakończenie rejestracji w serwisie.

Masz już konto na farmacja.net? Zaloguj się
Przypomnij hasło

Podaj adres email przypisany do konta, a my wyślemy do Ciebie link z przypomnieniem hasła.

Nie masz konta? Zarejestruj się Masz konto? Zaloguj się
Ustaw nowe hasło

Ustal swoje hasło ponownie.

Nie masz konta? Zarejestruj się Masz konto? Zaloguj się
Dane profilu

Uzupełnij dane, aby aktywować konto.

Link aktywacyjny

Rejestracja przebiegła pomyślnie. Na podany adres email został wysłany link weryfikacyjny, który umożliwi dokończenie rejestracji.

Niepoprawny hash weryfikacyjny

Wygląda na to, że hash weryfikacyjny jest niepoprawny. Proszę skontaktuj się z nami poprzez formularz kontaktowy

Szanowni Państwo,

Farmacja.net sp. z o. o. przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie, w tym informacje zapisywane w plikach cookies, w celu personalizacji treści oraz reklamy, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie.

Kliknij „Zatwierdź i przejdź do serwisu”, aby wyrazić zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez farmacja.net sp. z o .o. , Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.

Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach zaawansowanych.

Ponadto masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz informacje jak zakomunikować nam Twoją wolę skorzystania z tych praw.

Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Instalowanie cookies itp. na Twoich urządzeniach i dostęp do tych plików.

Na naszych stronach internetowych używamy technologii, takich jak pliki cookie i podobne służących do zbierania i przetwarzania danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraza analizowania ruchu na naszych stronach. Te pliki cookie pomagają poprawić jakość treści reklamowych na stronach. Dzięki tym technologiom możemy zapiewnić Ci lepszą obsługę poprzez serwowanie reklam lepiej dopasowanych do Twoich preferencji.

Nasi zaufani partnerzy to:

Facebook Ireland Limited – prowadzenie kampani remarektingowych i mierzenie ich efektywności – Irlandia (EOG)

Google Ireland Limited (Google Adwords, DoubleClick Ad Exchange, DoubleClick for Publishers Small Business) – zarządzanie kampaniami reklamowymi, ich analiza i pomiary ruchu na stronach Serwisu – Irlandia (EOG)

Google Incorporated (Google Analytics, Google Cloud Platform, GSuit, Google Optimize, Google Tag Manager, Google Data Studio) – obsługa kampanii reklamowych, analizowanie ruchu na stronach Serwisu i obsługa poczty firmowej, analiza sposobu korzystania z Serwisu przez Użytkownika – USA (poza EOG)

Comvision sp. z o. o. – wysyłanie informacji marketingowych dotyczących Serwisu – Polska (EOG)

Benhauer sp. z o.o. – prowadzenie kampanii remarketingowych i mierzenie ich efektywności, e-mail Marketing – Polska (EOG)

Oświadczenie

Dostęp do zawartości serwisu aptekarz.pl jest możliwy dla osób uprawnionych do wystawiania recept lub osób prowadzących obrót produktami leczniczymi.

Ustawienia zaawansowane Wstecz
logo