Kryteria rozpoznania cukrzycy – różnicowanie od nieprawidłowych stanów glikemicznych

Rozpoznanie cukrzycy

Rozpoznanie cukrzycy

Cukrzycę rozpoznajemy, jeśli w badaniu glikemii przygodnej (próbka krwi została pobrana o dowolnej porze dnia, niezależnie od czasu ostatniego posiłku) stężenie glukozy wynosi
≥ 200 mg/dl (tj. 11,1 mmol/l), a dodatkowo występują takie objawy jak np. wielomocz, wzmożone pragnienie, osłabienie czy utrata masy ciała.

Innym kryterium rozpoznania cukrzycy jest pomiar glikemii na czczo (tj. 8-14 godzin od ostatniego posiłku). Otrzymane wyniki interpretujemy w sposób pokazany poniżej:

  • 70 – 99 mg/dl – prawidłowa glikemia na czczo
  • 100 – 125 mg/dl – nieprawidłowa glikemia na czczo
  • ≥ 126 mg/dl – rozpoznanie cukrzycy

Trzecim kryterium rozpoznania jest pomiar glikemii w 120 minucie doustnego testu tolerancji glukozy:

  • < 140 mg/dl – prawidłowa tolerancja glukozy
  • 140 – 199 mg/dl – nieprawidłowa tolerancja glukozy
  • ≥ 200 mg/dl – rozpoznanie cukrzycy

Do stwierdzenia cukrzycy wystarczy wynik jednego z powyższych badań. Wyjątek stanowi określenie glikemii na czczo – pozytywny wynik należy otrzymać w dwukrotnie przeprowadzonym badaniu.

Powrót do spisu treści

Podobał się artykuł? Podziel się!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email
0 komentarzy
avatar
Komentujesz jako gość!

Brak komentarzy