Kryteria rozpoznania cukrzycy – różnicowanie od nieprawidłowych stanów glikemicznych

Rozpoznanie cukrzycy

Rozpoznanie cukrzycy

Cukrzycę rozpoznajemy, jeśli w badaniu glikemii przygodnej (próbka krwi została pobrana o dowolnej porze dnia, niezależnie od czasu ostatniego posiłku) stężenie glukozy wynosi
≥ 200 mg/dl (tj. 11,1 mmol/l), a dodatkowo występują takie objawy jak np. wielomocz, wzmożone pragnienie, osłabienie czy utrata masy ciała.

Innym kryterium rozpoznania cukrzycy jest pomiar glikemii na czczo (tj. 8-14 godzin od ostatniego posiłku). Otrzymane wyniki interpretujemy w sposób pokazany poniżej:

  • 70 – 99 mg/dl – prawidłowa glikemia na czczo
  • 100 – 125 mg/dl – nieprawidłowa glikemia na czczo
  • ≥ 126 mg/dl – rozpoznanie cukrzycy

Trzecim kryterium rozpoznania jest pomiar glikemii w 120 minucie doustnego testu tolerancji glukozy:

  • < 140 mg/dl – prawidłowa tolerancja glukozy
  • 140 – 199 mg/dl – nieprawidłowa tolerancja glukozy
  • ≥ 200 mg/dl – rozpoznanie cukrzycy

Do stwierdzenia cukrzycy wystarczy wynik jednego z powyższych badań. Wyjątek stanowi określenie glikemii na czczo – pozytywny wynik należy otrzymać w dwukrotnie przeprowadzonym badaniu.

Powrót do spisu treści

Podobał się artykuł? Podziel się!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
0 komentarzy
avatar
Komentujesz jako gość!

Brak komentarzy