Cukrzycę rozpoznajemy, jeśli w badaniu glikemii przygodnej (próbka krwi została pobrana o dowolnej porze dnia, niezależnie od czasu ostatniego posiłku) stężenie glukozy wynosi
≥ 200 mg/dl (tj. 11,1 mmol/l), a dodatkowo występują takie objawy jak np. wielomocz, wzmożone pragnienie, osłabienie czy utrata masy ciała.
Innym kryterium rozpoznania cukrzycy jest pomiar glikemii na czczo (tj. 8-14 godzin od ostatniego posiłku). Otrzymane wyniki interpretujemy w sposób pokazany poniżej:
- 70 – 99 mg/dl – prawidłowa glikemia na czczo
- 100 – 125 mg/dl – nieprawidłowa glikemia na czczo
- ≥ 126 mg/dl – rozpoznanie cukrzycy
Trzecim kryterium rozpoznania jest pomiar glikemii w 120 minucie doustnego testu tolerancji glukozy:
- < 140 mg/dl – prawidłowa tolerancja glukozy
- 140 – 199 mg/dl – nieprawidłowa tolerancja glukozy
- ≥ 200 mg/dl – rozpoznanie cukrzycy
Do stwierdzenia cukrzycy wystarczy wynik jednego z powyższych badań. Wyjątek stanowi określenie glikemii na czczo – pozytywny wynik należy otrzymać w dwukrotnie przeprowadzonym badaniu.
Brak komentarzy