REKLAMA

Kryteria rozpoznania cukrzycy

shutterstock_301041215.jpg

Rozpoznanie cukrzycy

Pierwsze kryterium

Cukrzycę rozpoznajemy, jeśli w badaniu glikemii przygodnej (próbka krwi została pobrana o dowolnej porze dnia, niezależnie od czasu ostatniego posiłku) stężenie glukozy wynosi ≥ 200 mg/dl (tj. 11,1 mmol/l), a dodatkowo występują takie objawy jak np. wielomocz, wzmożone pragnienie, osłabienie czy utrata masy ciała.

Drugie kryterium

Innym kryterium rozpoznania cukrzycy jest pomiar glikemii na czczo (tj. 8-14 godzin od ostatniego posiłku). Otrzymane wyniki interpretujemy w sposób pokazany poniżej:
• 70 – 99 mg/dl – prawidłowa glikemia na czczo
• 100 – 125 mg/dl – nieprawidłowa glikemia na czczo
• ≥ 126 mg/dl – rozpoznanie cukrzycy

Trzecie kryterium

Trzecim kryterium rozpoznania jest pomiar glikemii w 120 minucie doustnego testu tolerancji glukozy:
• < 140 mg/dl – prawidłowa tolerancja glukozy
• 140 – 199 mg/dl – nieprawidłowa tolerancja glukozy
• ≥ 200 mg/dl – rozpoznanie cukrzycy

REKLAMA
REKLAMA

Do stwierdzenia cukrzycy wystarczy wynik jednego z powyższych badań. Wyjątek stanowi określenie glikemii na czczo – pozytywny wynik należy otrzymać w dwukrotnie przeprowadzonym badaniu.

REKLAMA

Adrian Bryła

Doktorant Wydziału Farmaceutycznego UJ CM, w trakcie specjalizacji z zakresu farmacji klinicznej w Studium Kształcenia Podyplomowego Wydziału Farmaceutycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Farmaceuta pracujący na oddziałach w jednym z krakowskich szpitali.

REKLAMA

Jak oceniasz artykuł?

Twoja ocena: Jeszcze nie oceniłeś/aś artykułu

Udostępnij tekst w mediach społecznościowych

0 komentarzy - napisz pierwszy Komentujesz jako gość [ lub zarejestruj]