Jak wspomagać odporność – substancje immunomodulujące bez recepty cz2

shutterstock_313731062.jpg

Wielu pacjentów poszukujących skutecznych produktów wspomagających odporność, prosi w aptece o rekomendację naturalnych produktów leczniczych. Skuteczność wielu z nich została potwierdzona w badaniach naukowych. Czy pelargonia afrykańska się do nich zalicza? Co z flawonoidami? Jeśli chcesz wiedzieć, to zapraszamy do lektury.

Jak wspierać odporność?

fot. shutterstock

 

Pelargonia afrykańska

Dostępną od niedawna rośliną wspomagającą pracę układu immunologicznego jest pelargonia afrykańska. Wykazuje ona bezpośrednie działanie immunomodulujące, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwprątkowe. Dowiedziono jej szerokiej aktywności zarówno wobec bakterii Gramm+, jak i Gramm -. Przeprowadzone na grupie pacjentów z ostrymi infekcjami oskrzeli i gardła oraz ze stanami zapalnymi błon śluzowych badanie kliniczne dowiodło skuteczności ekstraktów z korzenia pelargonii afrykańskiej. W innym badaniu klinicznym pacjenci z ostrymi stanami zapalnymi zatok nosowych i śluzówki nosa spowodowanych infekcją bakteryjną poddani zostali leczeniu etanolowym ekstraktem z korzenia pelargonii afrykańskiej. Uzyskano statystycznie znaczącą poprawę u grupy stosującej lek roślinny w stosunku do placebo.  Udowodniono także zależne od dawki działanie przeciwwirusowe ekstraktów wodnych z korzenia pelargonii afrykańskiej na wirusa opryszczki (HSV 1 i HSV 2). Wspomniane wyciągi hamowały namnażanie wirusa zarówno w początkowej fazie infekcji (fazie adsorpcji wirusa), jak i po przeniknięciu patogenu do wnętrza komórki. Dowiedziono także, że ekstrakt z korzenia pelargonii znacząco zwiększa uwalnianie tlenku azotu, produkcję interleukiny-1, interleukiny-12 i TNF-α, działając tym samym przeciwko pasożytom zewnątrzkomórkowym [6].

Flawonoidy

W zachowaniu prawidłowej aktywności układu odpornościowego podkreśla się także rolę niektórych flawonoidów. Flawonoidy to grupa naturalnych substancji organicznych o szerokim spektrum działania na ludzki organizm m.in. antyoksydacyjnym, detoksykującym, przeciwnowotworowym, przeciwmiażdżycowym i przeciwzapalnym. W ostatnich latach prowadzone są badania przede wszystkim nad antyoksydacyjnym działaniem tych substancji [5]. Flawonoidem szczególnie polecanym w celu wspomagania odporności organizmu jest rutyna, której przypisuje się zdolność uszczelniania naczyń krwionośnych, jak również ochronnego działania wobec witamin C i E [7].  

Probiotyki

W literaturze znajdziemy również wiele informacji na temat znaczenia probiotyków i prebiotyków w zachowaniu prawidłowej odporności. Naturalna mikroflora układu pokarmowego chroni organizm przed antygenami i patogenami dostającymi się do niego drogą pokarmową. Ochrona ta możliwa jest dzięki współzawodniczeniu z patogenami o składniki pokarmowe oraz wydzielane przez nie związki antybak­teryjne. Mikroflora jelitowa wpływa również na układ odpornościowy poprzez konkurencję o umiejscowienie na komórkach nabłonka jelit oraz oddziaływanie na czynność wydzielniczą układu odpornościowego, zwłaszcza po­przez wpływ na sekrecję przeciwciał klasy IgA. Uważa się, że stosowanie probiotyków umożliwia zasiedlenie jelita korzystną mikroflorą, wyrównując niedobory korzyst­nych bakterii. Ponadto probiotyczne szczepy bakteryjne posiadają zdolność do wytwarzania bakteriocyn działających bójczo zarów­no na bakterie, jak i wirusy.  Probiotyki mogą również w bezpośredni sposób wpływać na szczelność bariery jelitowej. Badania potwierdziły skuteczność niektórych szczepów w przywracaniu szczelności połączeń międzykomórkowych uszkodzonych przez cytokiny prozapalne [1,8].

Pierwszą część artykułu znajdziesz tutaj: Jak wspomagać odporność – substancje immunomodulujące bez recepty cz1

O lekach z przepisu lekarza więcej informacji jest tutaj: Leki immunomodulujące na receptę – co trzeba wiedzieć?

Piśmiennictwo

  1. Nahas R, Balla A., Complementary and alternative medicine for prevention and treatment of the common cold, Canadian Family Physician 2011;57: 31- 36
  2. Oksztulska-Kolanek E, Pawlak K, Preparaty zwiększające odporność organizmu, Lek w Polsce 2013;23 (8):34-38
  3. Baraniak J, Kania M, Surowce roślinne i inne wybrane składniki preparatów prozdrowotnych przeznaczone do stosowania u dzieci, Postępy Fitoterapii 2014(1): 48-53
  4. Kołodziej B, Drożdżal K, Właściwości przeciwutleniające kwiatów i owoców bzu czarnego pozyskiwanego ze stanu naturalnego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 4 (77):36 – 44
  5. Warowny Krawczykowska M., Czy suplementacja u dzieci powyżej 3. roku życia może być koniecznością?, Lek w Polsce 2015; 25(6-7):27-30
  6. Szeleszczuk Ł, Zielińska-Pisklak M, Wilczek K, Pelargonia – kariera niedocenianej rośliny ozdobnej, Lek w Polsce 2013,23(263):26 – 32
  7. Majewska M, Czeczot H., Flawonoidy w profilaktyce i terapii, Farm Pol, 2009, 65(5): 369-377
  8. Kościej A, Skotnicka-Graca U, Ozga I, Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci,  Probl Hig Epidemiol 2017, 98(2): 110-117
Podobał się artykuł? Podziel się!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o