Jak wspomagać odporność – substancje immunomodulujące bez recepty cz1

shutterstock_203004319.jpg

Wielu pacjentów poszukujących skutecznych produktów wspomagających odporność, prosi w aptece o rekomendację naturalnych produktów leczniczych. Część spośród nich stosowana jest w oparciu o tradycyjne zastosowanie, jednak w przypadku wielu z nich badania naukowe potwierdziły zasadność przyjmowania ich w celu poprawy odporności.

Jak wspomagać odporność - leki immunomodulujące bez recepty
fot.shutterstock

Jeżówka, bez czarny, aloes i aronia

Istnieje szereg roślinnych preparatów immunomodulujących, których działanie lecznicze udowodniono w badaniach. Przykładem może być m.in. jeżówka, w tym przede wszystkim jeżówka purpurowa [1]. Obecnie preparaty pozyskiwane z tego surowca są stosowane jako środki wzmacniające odporność organizmu, jak również pomocniczo w terapii infekcji górnych dróg oddechowych [2]. Wykazano, że  wyciągi z jeżówki nasilają aktywność makrofagów, fagocytozę, produkcję cytokin oraz komórek NK [1]. Korzystny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego posiada także aloes drzewiasty. Polisacharydy obecne w surowcu zwiększają wydzielanie przeciwciał, uwalnianie interleukin (IL-1 i IL-6) i TNF- α [2]. W jednym z badań dowiedziono, że ekstrakt z aloesu znacząco zwiększał żywotność makrofagów zakażonych C. albicans [3]. Stosowanie soku z aloesu zaleca się szczególnie u osób z obniżoną odpornością immunologiczną oraz ze skłonnością do częstych infekcji i zakażeń [2].
 
Zastosowanie w uodpornieniu może mieć także aronia czarnoowocowa, której przypisuje się właściwości antyoksydacyjne i uszczelniające naczynia krwionośne [2]. Potwierdzono także  wysoką aktywność antyoksydacyjną owoców bzu czarnego [4]. Uważa się także, że mogą one mieć charakter(przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy oraz przeciwzapalny. Wysunięto hipotezę, że za potencjalny mechanizm działania ekstraktu odpowiedzialne są prawdopodobnie flawonoidy, które stymulują układ odpornościowy do zwiększonego wytwarzania cytokin przez monocyty [ 3].

β-glukan

Substancje o właściwościach immunomodulujących znajdują się także w niektórych gatunkach grzybów. Są to głównie polisacharydy, wśród których szczególnie popularny jest β-glukan występujący w ścianie komórkowej drożdży Saccharomyces cerevisiae, grzybów i niektórych bakterii. Stymuluje on komórki układu odpornościowego, głównie makrofagi stanowiące tzw. pierwszą linię obrony organizmu. Ponadto  jest on naturalnym adiuwantem, co oznacza, że posiada zdolność do wzmacniania działania innych preparatów zwiększających odporność organizmu [2].  Szczególnie polecany jest u pacjentów z powtarzającymi się infekcjami, narażonych na przewlekłe zmęczenie i stres. Wyniki jednego z badań pokazują, że przyjmowanie β-glukanu zmniejsza występowanie przeziębień o 25% w porównaniu z placebo [5].

Czosnek

Za roślinę o charakterze immunomodulacyjnym uważa się także czosnek. Do substancji czynnych odpowiedzialnych za stymulację układu immunologicznego zawartych w czosnku należą: allicyna (odpowiada za silny zapach czosnku) oraz związki siarki – di- i trisiarczek diallilu. Zwiększają one ilość limfocytów T i makrofagów oraz stymulują ich aktywność [2].  W badaniach in vitro udowodniono przeciwwirusowe działanie czosnku, warto jednak pamiętać, że jedynie surowy czosnek wyróżnia się takim działaniem terapeutycznym. Stosowanie czosnku rekomendowane jest szczególnie w prewencji zachorowań. W jednym z badań w grupie pacjentów stosujących ekstrakt z czosnku zauważono o 64 % mniej przypadków infekcji w porównaniu z grupą otrzymującą placebo [1].

Piśmiennictwo

  1. Nahas R, Balla A., Complementary and alternative medicine for prevention and treatment of the common cold, Canadian Family Physician 2011;57: 31- 36
  2. Oksztulska-Kolanek E, Pawlak K, Preparaty zwiększające odporność organizmu, Lek w Polsce 2013;23 (8):34-38
  3. Baraniak J, Kania M, Surowce roślinne i inne wybrane składniki preparatów prozdrowotnych przeznaczone do stosowania u dzieci, Postępy Fitoterapii 2014(1): 48-53
  4. Kołodziej B, Drożdżal K, Właściwości przeciwutleniające kwiatów i owoców bzu czarnego pozyskiwanego ze stanu naturalnego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 4 (77):36 – 44
  5. Warowny Krawczykowska M., Czy suplementacja u dzieci powyżej 3. roku życia może być koniecznością?, Lek w Polsce 2015; 25(6-7):27-30
Podobał się artykuł? Podziel się!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email

Agnieszka Jeżewska-żylik

Farmaceutka i autorka artykułów o tematyce farmaceutycznej. Publikuje regularnie w magazynie MGR.FARM.

0 komentarzy
avatar
Komentujesz jako gość!

Brak komentarzy