
CUKRZYCA – RODZAJE I KLASYFIKACJA
Cukrzycą (zgodnie z definicją WHO) nazywamy zespół zmian metabolicznych, jakie zachodzą w organizmie pod wpływem zbyt wysokiego stężenia glukozy we krwi, co ma związek z zaburzeniem gospodarki insulinowej.
Polskie Towarzystwo Diabetologiczne w swoich wytycznych podaje klasyfikację cukrzycy, opierającą się na zaleceniach WHO. Zgodnie z nimi wyróżnić możemy:
- Cukrzycę typu 1 – będącą wynikiem braku komórek β trzustki, co prowadzi do całkowitego deficytu insuliny w organizmie i wynikającą z tego hiperglikemią
- Cukrzycę typu 2 – podstawą jej patomechanizmu jest upośledzone wydzielanie insuliny w organizmie bądź insulinooporność komórek na jej działanie
- Cukrzycę ciążową – o tyle niebezpieczną, iż jest ona zagrożeniem zarówno dla płodu, jak również dla kobiety (istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy typu 2 u matki z przebytą cukrzycą ciążową w ciągu kilku – kilkunastu lat po porodzie)
- Cukrzycę typu LADA – podrodzaj cukrzycy typu 1 o etiologii autoimmunologicznej, nierzadko trudny do zróżnicowania od cukrzycy typu 2
- Cukrzycę monogenową – powstałą w wyniku mutacji pojedynczego genu. W tej grupie wyróżniamy: cukrzycę MODY, cukrzycę noworodkową
- Inne rodzaje cukrzycy o etiologii genetycznej.
Brak komentarzy