Cukrzyca – rodzaje i klasyfikacja

Cukrzyca - rodzaje i klasyfikacja
Cukrzyca - rodzaje i klasyfikacja
Cukrzyca – rodzaje i klasyfikacja fot shutterstock

CUKRZYCA – RODZAJE I KLASYFIKACJA

Cukrzycą (zgodnie z definicją WHO) nazywamy zespół zmian metabolicznych, jakie zachodzą w organizmie pod wpływem zbyt wysokiego stężenia glukozy we krwi, co ma związek z zaburzeniem gospodarki insulinowej.
Polskie Towarzystwo Diabetologiczne w swoich wytycznych podaje klasyfikację cukrzycy, opierającą się na zaleceniach WHO. Zgodnie z nimi wyróżnić możemy:

  • Cukrzycę typu 1 – będącą wynikiem braku komórek β trzustki, co prowadzi do całkowitego deficytu insuliny w organizmie i wynikającą z tego hiperglikemią
  • Cukrzycę typu 2 – podstawą jej patomechanizmu jest upośledzone wydzielanie insuliny w organizmie bądź insulinooporność komórek na jej działanie
  • Cukrzycę ciążową – o tyle niebezpieczną, iż jest ona zagrożeniem zarówno dla płodu, jak również dla kobiety (istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy typu 2 u matki z przebytą cukrzycą ciążową w ciągu kilku – kilkunastu lat po porodzie)
  • Cukrzycę typu LADA – podrodzaj cukrzycy typu 1 o etiologii autoimmunologicznej, nierzadko trudny do zróżnicowania od cukrzycy typu 2
  • Cukrzycę monogenową – powstałą w wyniku mutacji pojedynczego genu. W tej grupie wyróżniamy: cukrzycę MODY, cukrzycę noworodkową
  • Inne rodzaje cukrzycy o etiologii genetycznej.

Szersze omówienie tematu
Spis treści

Podobał się artykuł? Podziel się!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
0 komentarzy
avatar
Komentujesz jako gość!

Brak komentarzy